arka

9 Ocak 2013 Çarşamba

SOMON GRAVLAKS



Somon gravlaksı sevgili arkadaşım Şebnem'in eşi Ozan yapmış. Şebnem de fotoğrafını (yukarıdaki fotoğraf) sosyal medyada paylaşmış. Tarifini istedim ve hiç vakit geçirmeden denedim. Sonuç mükemmel oldu. Tek kelime ile harika bir lezzet.

Tüm İskandinavya'da yaygın olan gravlaks Şebnem'in söylediğine göre Danimarka yemeği imiş. Genellikle aşağıda tarifini vereceğim hardal sosu ile servis edilirmiş.

İşte somon gravlaks için malzemeler :

500- 600 gr somon fileto (temizlenmiş, derisi çıkartılmış)
1/2 su bardağı deniz tuzu (öğütülmemiş)
1/2 su bardağı şeker
1 avuç kadar taze çekilmiş karabiber
1/2 demet dereotu

Somon balığının orta kısmından yarım kilo gelecek kadar bir fleto alınır. Derisi çıkarttırılır. Deniz tuzu, şeker ve taze çekilmiş karabiber ayrı bir kapta karıştırılır. Somonun her iki yüzüne iyice yedirilir. En üsüne dereotu konur. Borcamın içine yerleştirip üzerine streç film örtülür. Üzerine ağırlık yapsın diye bakliyat ya da pirinç paketi ya da başka ağırlıklar konur.

Buzdolabında iki tam gün bekletilir. Bu süre içinde somonun içindeki su borcamın içine akıyor. Bu su ara sıra süzülür.

İki günün sonunda su ile yıkanıp kağıt havlu ile iyice kurulanır. Keskin bir bıçakla kesme tahtasının üzerinde dilimlenir.

Kullanılmayan kısım streç folyaya sarılarak derin dondurucuda bekletilebilir.

Hardal sosu için gerekli malzemeler :

2 çorba kaşığı elma sirkesi ya da yarım limon suyu
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay bardağı zeytinyağı
1,5 çorba kaşığı ince kıyılmış dereotu
2 çorba kaşığı dijon hardalı

Hepsini karıştırıyoruz. Bu kadar basit.


Kızarmış ekmek dilimlerinin üzerine krem peynir sürüp üzerine ince dilimlenmiş somon gravlaks koyarak hardal sosla birlikte servis yapabilirsiniz.


Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: