arka

18 Ocak 2013 Cuma

YEŞİL MERCİMEK KÖFTESİ


Yeşil mercimek köftesinin tarifi kayınvalidemden. Yeşil mercimeği toparlaması biraz zor oluyor. Bu yüzden istenirse kırmızı mercimekle yarı yarıya kullanılabilir.

Malzemeler:

1,5 su bardağı yeşil mercimek
1,,5 su bardağı ince bulgur
1 orta boy kuru soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı salça (ben biber ve dometes salçasını karışık kullanıyorum)
2 diş rendelenmiş sarımsak
1/2 demet iri kıyılmış maydonoz
3-4 dal yeşil soğan
tuz
kimyon
pul biber


Yeşil mercimek ayıklanıp yıkandıktan sonra üzerini bir parmak geçecek kadar su ile çok fazla dağılmadan haşlanır. Bulgur ilave edilerek kapağı kapatılıp demlenmeye bırakılır.

Diğer tarafta soğanlar yemeklik doğranıp zeytinyağında sotelenir. Salça ve rendelenmiş sarımsak da eklenerek bulgurlu mercimeğe dökülüp iyice karıştırılır ve kapağı yeniden kapatılır. 10 dakika sonra tuz, kimyon ve pul biber konarak tekrar karıştırılır.

En son olarak karışım soğuduktan sonra iri kıyılmış maydonoz ve yeşil soğan da ilave edilip karıştırılır. Islak elle büyük parçalar koparılarak köfte haline getirilir.

Afiyet olsun.



Hiç yorum yok: