arka

12 Şubat 2010 Cuma

ZEYTİNYAĞLI KURU PATLICAN DOLMASI



25 adet kuru patlıcan
20 çorba kaşığı pirinç
2 baş soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
2-3 diş sarımsak
zeytinyağı
nane, maydonoz, fesleğen
tuz, karabiber, tarçın kimyon
3-4 yemek kaşığı nar ekşisi  (veya limon suyu)
su

Kuru patlıcanlar 2-3 defa suyu değiştirilerek 15-20 dakika kaynayan suda haşlanır. Soğan ve sarımsak ince ince kıyılır. Zeytinyağında çevrilir. Salçalar da ilave edilip karıştırılır. Pirinç ve tuz  konularak 1 bardak sıcak su ile suyunu çekene kadar pişirilir. Baharatlar ve iki çorba kaşığı zeytinyağı da eklenip karıştırılır. Hazırlanan iç patlıcanlar bir parmak boş kalkacak şekilde sıkıştırılmadan doldurulur. Yayvan bir tencereye patlıcanlar sırt sırta yan olarak dizilir. Patlıcanların yarısına gelecek kadar sıcak su eklenip üzerine biraz tuz serpilir. Kısık ateşte 30-40 dakika pişirilir. Sulandırılmış nar ekşisi ya da limon suyu ilave edilip 10 dakika daha pişirilir. Soğuk servis yapılır.

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Hem biraz acı olacak hem de ekşi iki tad harmanlanacak ve damakta bayram şarkıları türküleri çaldıracak çok güzel olur çok ellerinize sağlık