arka

22 Kasım 2010 Pazartesi

SOMON FİLETO HAŞLAMA


Kendime öğle yemeğinde güzel bir ziyafet çekmek istedim. Somon haşlama en çabuk kotarılacak ziyafetlerden...Hazırlaması 5 dakika (daha bile kısa), pişmesi 10 dakika, toplam 15 dakikada herşey hazır...

Somon alırken özellikle kuyruk kısmını tercih ediyorum. Bir balıkçı söylemişti  kuyruğu daha faydalı diye, ne kadar doğru bilmem. Yerken kılçıkla falan uğraşmıyorsun.Yağlı bir balık olduğu için ancak haşlamasını yiyebiliyorum. Başka türlüsü bana ağır geliyor.

Yanına en sevdiğim yeşillik roka, üzerine bol limon sıkılmış ve dünyanın en harika sebzesi küçük kırmızı turplar...Enfes...Hayat çok güzel.....

Soğanlar iyice balığın tadını çekmiş oluyor. Kesinlikle yenmeli, tabağın kenarına ayrılmamalı. Zamanımız varsa şayet, önceden zeytinyağ, sarımsak, soğan, karabiber, defne yaprağı, tuz, vs. karışımında marine edilebilir hatta.

Pişirdiğimiz tava ya da tencereyi yıkarken limonla ovmayı unutmayalım, kokudan eser kalmıyor böylece...

Bu arada tarif bir kişilik...Afiyet olsun...


1 dilim somon fileto (250 gr civarında)
1 küçük soğan
tane karabiber
4-5 diş sarımsak
1 bardak su
tuz
zeytinyağ

Somonun kuyruk kısmının derisi çıkarılır. (tercihen balıkçıya çıkarttırılır) Yıkandıktan sonra tavaya konur. Su ilave edilir. Üzerine ay şeklinde doğranmış soğan ve bolca tane karabiber konur. Sarımsaklar dik olarak dörde bölünerek somonun çeşitli yerlerine batırılır. Birkaç parça sarımsak da suyuna bırakılır. Arzu edilirse tuz serpilir. (Ben koymuyorum) Az miktarda zeytinyağ gezdirilir. Tavanın kapağı kapatılarak 5 dakika kısık ateşte pişirilir. Sonra üzerindeki soğanlarla beraber tersyüz edilip 5 dakika daha diğer taraf pişirilir. Suyu tamamen bittiğinde soğanlar üste gelecek şekilde servis yapılır.

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Enfes gözüküyor..
Ellerine sağlık..