arka

3 Şubat 2010 Çarşamba

ELMALI KURABİYE




Annemin yıllardır çok sık yaptığı bir kurabiye bu. Her seferinde içine farklı farklı marmelatlar koyar. En son yaptığımızda yaş maya bulamadık ve 2 tatlı kaşığı bira kuru maya ile denedik. Tadı biraz daha yağlı gibi oldu ama kesinlikle daha kötü değil. Tarifi annem verdi. Ben normalde aldığı kadar un ölçüsünden hiç hoşlanmam. Hamurun iyice kabarması ne demektir, ne kadar süre geçmesi gerekir onun cevabını da net olarak alamadım. Hamur iki katına çıkana kadar demekmiş. Belli bir süresi yoktmuş.  Ortamın sıcaklığına göre süre değişirmiş. Ama en az 30 dk. gerekiyor sanırım. Bir ölçü az gelebilir. Annem genelde iki ölçü yapıyor...

1 kutu yaş maya ya da 2 tatlı kaşığı kuru maya
1 çay bardağı ılık süt
1 çay kaşığı şeker
1 çay bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta
aldığı kadar un

marmelat için (arzuya göre başka marmelat kullanılabilir)
2 orta boy elma
2 çorba kaşığı toz şeker
1/2 çay bardağı kıyılmış ceviz
1 tatlı kaşığı tarçın

üzerine serpmek için pudra şekeri

Elma rendelenerek bir kap içinde şekerle suyunu çekene kadar karıştırılır. İçine 1 tatlı kaşığı tarçın ve yarım çay bardağı kıyılmış ceviz konup karıştırılır.
Bir kap içerisinde şeker ve maya ılık süt ile karıştırılıp beklenir. İyice kabardıktan sonra sıvı yağ, yumurta ve aldığı kadar un eklenip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir. Hamurun üzeri bir bezle kapatılarak iyice kabarana kadar dinlendirilir. Sonra hamur iki parçaya ayrılır. Her parça merdane ile 1 parmak kalınlığında açılır. 5 cm genişliğinde üçgen parçalar kesilir. Marmelat üçgen hamur parçalarının geniş kısmına konularak sigara böreği gibi sarılır. Mayalanması için tekrar 30 dk. bekletilir. Üzerine sıvı yağ sürülür. 180 derece fırında kurabiyelerin üzeri kızarana kadar pişirilir. Sıcakken  pudra şekeri serpilip soğuduktan sonra servis yapılır.

Afiyet olsun.
..
..

1 yorum:

kalptenozturk dedi ki...

kuru maya ile de güzel oluyor...