arka

2 Şubat 2010 Salı

ARPA ŞEHRİYELİ TAVUK GRATEN

İlk kez kayınvalidemde yemiştim bu yemeği. Çok beğenmiştim. Tavsiye ederim harika oluyor. Çocuklarım da bayılıyor....

10 adet tavuk baget
5 su bardağı su
1 baş soğan
1 diş sarımsak
tane karabiber
2 su bardağı arpa şehriye
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı bezelye içi
1 adet havuç
tuz
başamel sos için :
2 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı sıvı yağ ya da tereyağı
2 su bardağı süt
rendelenmiş kaşar peyniri
2 çorba kaşığı krema

10 adet baget tavuk, soğan, sarımsak ve tane karabiber ile düdüklü tencereye konur. 5 su bardağı su ile 20 dakika pişirilir. Soğuduktan sonra küçük parçalara ayrılıp bir kenarda bekletilir. Diğer tarafta havuç ve bezelye az su ile kaynatılarak yumuşayıncaya kadar pişirilir. Arpa şehriye yarım çay bardağı yağda kahverengi olana kadar kavrulur ve 4 su bardağı tavuk suyu ve tuz ilave edilerek suyu  çektirilir. Ayrı bir kapta un ve yağ kavrulur. Süt yavaş yavaş ilave edilip yumurta çırpıcısı ile karıştırılarak başamel sos yapılır. Arzu edilirse krema ilave edilir. Başamel sosun 3/4 'ü ile arpa şehriye ile karıştırılıp karışımın yarısı fırın kabına dökülür. Ortasına tavuk ve sebzeler döşenir. Tekrar arpa şehriye konur. Kalan başamel sosla rendelenmiş kaşar peyiri karıştırılarak en üste dökülür. 180 derece fırında yaklaşık 30 dakika pişirilir.

Hiç yorum yok: