arka

23 Şubat 2010 Salı

KEMİK SUYU YAPIMI

Kemik suyu hazırlarken en önemli konu berrak olması. Bunun için ilk başta mutlaka soğuk su koyuyoruz, köpükleri çok iyi temizliyoruz ve tülbentten geçirerek süzüyoruz.


dana kemiği
5 litre su
1 baş soğan
1 havuç
1 kereviz (sapı da olur)
1 defne yaprağı
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı tane karabiber

Kasabımızdan kemik suyu yapmak için uygun dana kemiği alınır. Büyük bir tencerede yaklaşık 5 lt soğuk suyla ocağa konur. Bir miktar sirke ya da limon suyu eklenir. Kaynamaya başlayıp da üzerinde köpükler oluştukça delikli kepçe yardımıyla alınır. Köpüklenme bittikten sonra ateş iyice kısılır ve 2 saat boyunca kısık ateşte tıngırdatılarak pişirilir. Sonra içine dörde bölünmüş soğan, birkaç parçaya ayrılmış havuç,  kereviz konur. Karabiber, kekik ve defne yaprağı bir tülbente konarak bohça yapılır ve hepsi birlikte 2 saat daha kısık ateşte tıngırdatılır.Tel süzgecin içine tülbent konarak süzülür.  Bir süre buzdolabında bekletilir. Üzerinde biriken yağ atılarak saklama kaplarına ya da buz kalıbına dökülür ve derin dondurucuda saklanır.

Kemiğin içinden çıkan ilik de atılmaz, özellikle de çocuklarımıza yedirilir.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

bu işlemi düdüklü tencerede yapsak aynı verimi alamayız mı nasıl olur acaba

nesrin galatalı dedi ki...

Kemik suyunun kısık ateşte ve ağır ağır pişmesi gerektiğinden düdüklü tencerenin uygun olduğunu düşünmüyorum.