arka

30 Ocak 2010 Cumartesi

SUSAM MANTOLU TAHİNLİ KEK

Bu keki yediğimden beri kek dendiğinde aklıma bu tarif geliyor ve bu keki pişiriyorum. Hatta mantolama yöntemini o kadar tuttum ki pişirdiğim bütün kekleri mantoluyorum. Kalıbı yumuşak tereyağı ile yağlayıp kekin içeriğine göre ince kıyılmış ceviz, haşhaş, hindistancevizi, susam, bazen de birkaç tanesini beraber serpiyorum... Beyaz un yerine tam buğday unu da kullanılabilir. Un ölçüsünü biraz azaltmak gerekiyor bu durumda. Beyaz un kadar iyi kabarmıyor ama lezzeti iyi. Ben yarı yarıya kullanıyorum.

3 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı soğuk süt
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 çay bardağı tahin

Mantosu için :

1 tatlı kaşığı tereyağ
1 çorba kaşığı kıyılmış ceviz
1 çay bardağı susam

Yumurta ve toz şeker mikserle 5 dakika çırpılır. Üzerine 1 su bardağı sıvı yağ 1 çay bardağı soğuk süt dökülüp tahta kaşıkla 1-2 tur karıştırılır. Üzerine 2 su bardağı un ve kabartma tozu elenir. Tahta kaşık ile yavaş yavaş karıştırılır. En son tahin eklenir. Diğer tarafta oda sıcaklığındaki tereyağ kek  kalıbının her tarafına sürülür. Üzerine susam sepilir. Karışım kek kalıbına döküldükten sonra en üste iri kıyılmış ceviz dökülür. 170 derece fırında 30-40 dakika pişirilir.

2 yorum:

buzlubadem dedi ki...

Ben de az önce hindistan cevizi mantolu yapmıştım. Kalıptan çıkartırken bazı yerlerinin kalıba yapışmış olduğunu farkettim. Aslında çıkarmakta acele ettim, ilk sıcaklığının çıkmasını bekleyemedim ama ben mantodan kaynaklanıyor sanmıştım. Sizinkiler rahat çıkıyor mu? Bir püf noktası var mı?

nesrin galatalı dedi ki...

Merhaba,

Ben bu konuda sorun yaşamadım. Kalıbı çok iyi yağlıyorum.

Sevgiler...